– Vi startar en utbildning på KI redan på måndag, sa Hans Rosling på Svenska läkaresällskapets och Läkare utan gränsers seminarium om det pågående ebolautbrottet den 1 oktober.

Professorn i global hälsa berättade att han samma dag hade ringt runt till berörda myndighetschefer för att få klartecken. Riktigt så snabbt gick det inte. Men nästa vecka startar en utbildning för volontärer som vill åka till Västafrika, på Karolinska institutet i Solna.

Utbildningen riktar sig till både sjukvårdpersonal och övrig personal. Socialstyrelsen har gett uppdraget till Kunskapscentrum för katastrofmedicin. Kirurgen och katastrofmedicinexperten Johan von Schreeb och narkossjuksköterskan Anneli Eriksson, som bägge har lång erfarenhet av svåra utlandsuppdrag, kommer att leda den. Tanken är att skapa bättre förutsättningar för svenska hjälpinsatser.

– Utbildningens syfte är att ge kunskap om de viktigaste principerna och utmaningarna i arbetet med ebola, säger Johanna Sandwall, som är chef på Socialstyrelsens krisberedskapsenhet, i ett pressmeddelande.

Kursen pågår under två dagar och ges vid tre tillfällen: 13-14 oktober, 20-21 oktober och 28-29 oktober. Under utbildningen får deltagarna lära sig hur ebola smittar, hur sjukdomsförloppet ser ut och hur man bör arbeta för att skydda sig från smitta. De kommer även att få information om det nuvarande utbrottet och förutsättningarna i de drabbade områdena i Västafrika.

I går, tisdag den 7 oktober, meddelade regeringen att de svenska insatserna för att bekämpa ebolaepidemin utökas med 105 miljoner kronor. Stödet går i första hand till FN-organ. En del av stödet går även till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ska bygga en bas för svenska och internationella hjälparbetare i Liberia. Hittills har Sverige bidragit med cirka 145 miljoner kronor.

I ett debattinlägg på SVT Opinion skriver Hans Rosling och Johan von Schreeb att Sveriges nya regering omgående bör göra det enklare för myndigheter, landsting och andra aktörer att hjälpa till. Ett exempel de ger är att underlätta beviljandet av tjänstledigheter. Det som behövs mest just nu är sjukvårdspersonal, enligt dem. Och där tycker de att Sverige skulle kunna bidra mer. »Kuba sänder 50 yrkespersoner per en miljon invånare, USA sänder 10 militärer per miljon invånare. Det finns för närvarande cirka en svensk på plats för epidemibekämpning per en miljon invånare. Ska vi nöja oss med att USA och Kuba är 10 till 50 gånger mer kapabla än vi?«, skriver de.

Läs tidigare artiklar:

Ebolasjuk har landat i Norge

Läkare utan gränser: »Det här liknar ingenting vi sett tidigare«

Johan von Schreeb om arbetet i Sierra Leone

Två nya ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Läkare utan gränser bygger upp ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Johan von Schreeb: »Den här katastrofen går inte att bekämpa utan att ta risker«

Ytterligare två smittade bättre efter Zmapp-behandling

Liberia får ej godkänt läkemedel

Tvåårig pojke kan ha varit det första offret för ebola

Läkare utan gränser vädjar om hjälp att bekämpa ebolautbrottet

WHO utlyser internationellt nödläge

Så ska svensk sjukvård agera vid misstänkt ebola

Svensk smittskyddsläkare i Michigan:Högsta beredskap mot ebola i USA

Oprövat läkemedel kan ha hjälpt ebolasmittad läkare

Ebolasmittad läkare vårdas i USA

Svensk läkare reser till ebolacentrum

Största utbrottet sedan viruset identifierades

Ebolavaccin- och behandling finns men har inte prövats på människor