Sju år har gått sedan den cancersjuke mannen filmades på Akademiska sjukhuset i Uppsala av produktionsbolaget Titan Television AB. Klippen där han medverkade – dock med pixlat ansikte – visades några veckor senare i tv-serien »Sjukhuset« på TV 3. 

Patienten dog två dagar efter att han filmats. Enligt hans anhöriga hade varken han eller någon av dem godkänt hans medverkan. Änkan och dottern, som inte kände till inspelningen, berättade om chocken när de av en slump slog på tv:n och såg hans dödskamp. Trots att hans ansikte var dolt, kände de igen både hans röst och kläder.

De anhöriga har sedan dess – via den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa – krävt att landstinget ska betala skadestånd för kränkningen som de anser sig ha blivit utsatta för. Men de anhöriga förlorade målet när det togs upp av Uppsala tingsrätt. Enligt domen som kom i december förra året, behöver landstinget inte betala något skadestånd.

Tingsrätten ansåg att målet handlade om en inspelning och sändning av ett tv-program, och då gäller yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). Vårdpersonalen, som talar om mannen i avsnittet, har enligt domen inte heller begått något brott trots att de röjt sekretessbelagda uppgifter. Detta eftersom de har meddelarfrihet, vilket innebär att de får lämna uppgifter – även sekretessbelagda – för publicering.

De anhöriga överklagade tingsrättens dom till Svea hovrätt. I dag, onsdag den 29 oktober, tog hovrätten upp fallet. Sebastian Scheiman, som företräder de anhöriga, inledde sin sakframställan med att säga att målet handlar om Landstinget i Uppsala läns ansvar – inte enskilda ur vårdpersonalen. Han sa även att avtalet som landstinget tecknat med produktionsbolaget var förutsättningen för att patienten kunde filmas.

När det aktuella avsnittet av den dokumentära tv-serien visades upp i rättsalen, reste sig mannens änka, dotter och barnbarn och gick ut ur salen.

– Det här är egentligen det sista minnena jag har av min man. Det känns hemskt, sa änkan.

Landstingets advokat Peter Danowsky hävdade dock att det inte har skett någon allvarlig kränkning. Han påpekade att landstinget hade lappar uppsatta på sjukhuset som informerade om den pågående inspelningen. 

– Ingen annan anhörig eller patient har invänt och då har det ändå visats hundratals avsnitt, sa han.

Peter Danowsky påpekade att det finns ett stort intresse i samhället för program som »Sjukhuset« och att de fyller en nyttig funktion. Därför anser landstinget att det är viktigt att de kan göras.

»Vita dokusåpor« har varit ett omdebatterat ämne sedan ett flertal landsting släppt in produktionsbolag på sina sjukhus. Justitiekanslern har tagit upp flera liknande fall. Svenska läkaresällskapet och en majoritet av medlemmarna i Statens medicinsk-etiska råd har uppmanat till bojkott av sjukhusserier. 

Svea hovrätts dom kommer den 26 november.


Läs mer:

Svea hovrätt tar upp sjukhusfilmingsfallet

Landstinget i Uppsala slipper skadestånd

Anhöriga till filmad patient stämmer landstinget

Läkaresällskapet uppmanar till bojkott av sjukhusserier

SMER ansluter till bojkott av vita dokusåpor

När sjukvård blir tv-underhållning

Oetiskt angrepp på tv-serien »Sjukhuset«

TV har gjort mig till en bättre doktor