Gabriel Wikström, ordförande i SSU, presenterades i dag som ny folkhälso- och sjukvårdsminister med ansvar för idrottsfrågor. Chef för socialdepartementet och ansvarig för socialförsäkringsfrågorna blir Annika Strandhäll, i dag ordförande för fackförbundet Vision. Ytterligare en minister på socialdepartementet blir Åsa Regnér med ansvar för barn, äldre och jämställdhet.

29-årige Gabriel Wikström gör en ovanlig resa när han stiger rakt in i regeringen från posten som SSU-ordförande. Han kommer från Västmanland och har basat för ungdomsförbundet sedan 2011. Under den tiden har han framför allt intresserat sig för bostäder, utbildning och ungdomsarbetslösheten. Han har även en bakgrund som kommunpolitiker i Västerås och har varit ordförande för SSU Västmanland.

39-åriga Annika Strandhäll är uppväxt i Göteborg, har studerat arbets- och organisationspsykologi och engagerade sig tidigt i det fackliga arbetet. Hon valdes till ordförande i SKTF:s Göteborgsavdelning 2005 för att sedan bli vice ordförande för SKTF nationellt. 2011, när hon var 36 år, klev hon på posten som förbundsordförande. Samma år döptes SKTF om till Vision. Som Visions förbundsordförande har hon nämnt jämställdhet som en hjärtefråga. 

50-åriga Åsa Regnér bor i Bolivia där hon arbetar som landschef för UN Women, men kommer nu att flytta tillbaka till Sverige. Hon har tidigare bland annat varit ordförande för RFSU, utredare på TCO och samordnare på Sida. Hon har erfarenhet av att arbeta för Göran Perssons regering och har varit planeringschef på justitiedepartementet för tidigare jämställdhets- och integrationsminister Jens Orback (S).

I utbildningsdepartementet, som leds av Gustav Fridolin (MP), kommer Helene Hellmark Knutsson (S) att få ansvar för högre utbildning och forskning. Under den gångna mandatperioden har hon varit finanslandstingsråd i opposition i Stockholm och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.