Frida Kareliusson var valberedningens förslag, medan Teodor Svedung Wettervik var nominerad till vice ordförande. Men när frågan avgjordes på MSF:s fullmäktigemöte i Umeå i helgen blev det i stället tvärtom.

Teodor Svedung Wettervik är 22 år och läser sitt fjärde år på läkarprogrammet i Göteborg. Han har varit ledamot i förbundsstyrelsen, ordförande i MSF Göteborg och beskrivs som mycket driven och idérik.

– Det känns jättekul och spännande att få förtroendet, säger han.

Varför vill du bli ordförande?

– Av flera olika skäl. Jag känner mig motiverad och engagerad. Dessutom tror jag att jag har kompetensen att bära MSF framåt. Sedan tycker jag att just MSF:s arbete är relevant och kul. Det är inom min intressesfär: jag är intresserad av studenternas ekonomi och utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor.

Han säger att han fortfarande är lite »uppe i ruset« efter beskedet, men ska precis sätta sig ned för att planera inför det kommande verksamhetsåret.

Vilka frågor kommer ni att driva?

– Läkarstudenters koppling till arbetslivet, villkor för att vikariera som underläkare eller arbeta som läkarassistent. En annan fråga är att läkarstudenter ska kunna forska under sin utbildning.

Vad händer med frågan om ett eventuellt namnbyte för MSF?

– Förfarandet inför fullmäktigemötet har gått förhållandevis snabbt och medlemmarna känner att de inte riktigt har fått tycka till. Därför är det bifogat med en vidare utredning. Förhoppningsvis kan vi komma med ett nytt förslag till nästa fullmäktigemöte. 

Teodor Svedung Wettervik tar över pinnen efter den nuvarande ordföranden Emma Furberg, som har suttit på posten sedan våren 2013.

– Jag kliver av eftersom jag inte längre är läkarstudent, säger hon.

Den närmaste tiden kommer hon att vara föräldraledig. Sedan väntar vikariat och AT-tjänstgöring.

– Det har varit en väldigt rolig och lärorik tid, säger hon om tiden som ordförande.

Frida Kareliusson är född 1991, läser termin 9 på läkarprogrammet i Linköping och har bland annat varit ordförande i MSF Linköping.