Kenneth Backgård, Norbottens sjukvårdsparti.

Kenneth Backgård från Norrbottens sjukvårdsparti (NS) blir mycket överraskande ny ordförande i landstingsstyrelsen i Norrbotten.

Två blankröster i en sluten omröstning i landstingsfullmäktige banade väg för ett historiskt val.

Det är första gången som ett sjukvårdsparti får den viktigaste politiska posten i ett landsting och i modern tid har Socialdemokraterna alltid styrt Norrbottens läns landsting.

– Jag känner mig hedrad och överraskad. Nu råder kalabalik för få hade nog väntat sig den här utgången. Jag ska göra mitt för att få ordning på situationen och kommer att söka breda majoriteter för de beslut som ska fattas, säger Kenneth Backgård, 64-årig legitimerad psykolog från Boden.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har egentligen majoritet i fullmäktige med 36 av 71 mandat.

Men av allt att döma valde två socialdemokrater att rösta blankt och S-blockets ordförandekandidat Kent Ögren fick endast 34 röster mot 35 för Kenneth Backgård, som även hade stöd av allianspartierna och Sverigedemokraterna.

Kent Ögren säger i en kommentar till SVT Nordnytt:

– Vi har haft en diskussion med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och landat i en överenskommelse som alla tre partier tycker är bra. Och så kommer vi till fullmäktige och upptäcker att vi inte har den majoritet som vi trodde och det beror på oss socialdemokrater. Det är ett knivhugg i ryggen på mig själv och samtidigt ett kraftigt angrepp på partiet.

Efter ordförandevalet ajournerades fullmäktigemötet med inriktning att det ska återupptas den 25 november.

– Men beslutet är klubbat och vi har kollat med SKL att det juridiskt ska vara vattentätt att jag blivit vald för hela mandatperioden, säger Kenneth Backgård, som varit partiets toppnamn sedan NS gjorde entré i Norrbottens landstingspolitik för 20 år sedan.

Hur överraskad är du av valutgången?

– Jag hade inte väntat mig att bli vald. Men samtidigt är det väl känt att det finns slitningar inom Socialdemokraterna utifrån att stora resurser satsas på slutenvården vid Sunderby sjukhus och att det går ut över bland annat Kiruna sjukhus.

Ser du det som problematiskt att det krävdes stöd från tre sverigedemokrater?

– Egentligen inte eftersom vi inte diskuterat med dem. Det känns som att de proteströstade mot Socialdemokraterna.