Läkaren på Höglandssjukhuset i Eksjö uttalade sig kritiskt i en radiointervju angående en omorganisation som planeras inom Landstinget i Jönköpings län.

Efter intervjun fick läkaren ett brev från politikerna i landstingsledningen, som skrev att de «ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information till invånare och patienter». Det rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping.

Nils Funcke, expert i yttrandefrihetsfrågor, har läst brevet:

– Det bekymmersamma kommer i fjärde stycket från slutet, sista meningen. »Vi tar gärna emot frågor och synpunkter från invånare och medarbetare, men ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information«, säger han till Sveriges Radio.

Enligt Nils Funcke har politikerna i landstingsstyrelsen gått över gränsen för vad man som myndighetsföreträdare får säga. Han betonar även att det är särskilt allvarligt att brevet har riktats till en enda person.

Organisationsförändringen, som läkaren uttalade sig om, kan innebära att kliniker i länet slås samman. Förslaget har mött stark kritik. Under måndagskvällen samlades 200 anställda till ett krismöte i sjukhusaulan, enligt Smålands-Tidningen. Initiativet till mötet togs av en grupp läkare.

Politikernas brev har väckt kraftiga reaktioner hos andra anställda, som är oroliga för att läkaren ska bli avskedad. Mötesdeltagarna beslutade sig för att ställa upp för läkaren och andra som riskerar eventuella sanktioner för att de uttalat sig kritiskt.

– Om den anställde blir avskedad på grund av detta är vi flera som går, sa bland annat en mötesdeltagare, enligt lokaltidningen. Uttalandet möttes av applåder. 

Läs mer:

ST-läkaren: »Jag blev väldigt skakad«

Läkarföreningen i Jönköping riktar hård kritik mot politikermejl