Det är en privatperson från Nyköping som har anmält de fem landstingspolitikerna för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen. JK bör undersöka om de fem politikerna har »passerat gränsen för vad myndighetsföreträdare får säga, det vill säga gjort sig skyldiga till brott mot grundlagen«, skriver anmälaren.

Mejlet från landstingspolitikerna skickades, som Läkartidningen tidigare har skrivit, till ST-läkaren två dagar efter att hon uttalat sig i lokalradion om en planerad omorganisation i landstinget. I brevet skrev politikerna: »Vi tar gärna emot frågor och synpunkter från invånare och medarbetare, men ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information«.

ST-läkaren tycker att det är bra om politikernas agerande utreds. 

– Då kanske det blir tydligare vad man får säga eller inte säga.

Samtidigt anser hon att det är onödigt att det hela behövt gå så långt som till en JK-anmälan.
– Jag hade hoppats på att få någon ursäkt. Att politikerna hört av sig till mig för att prata om det – men det har ingen av dem gjort. 

Läs mer:

Läkare uttalade sig i media – varnades av landstingspolitikerna

ST-läkaren: »Jag blev väldigt skakad«

Läkarföreningen i Jönköping riktar hård kritik mot politikermejl

Politikernas brev till ST-läkaren

Toppolitiker i Jönköping ser inget fel i mejlet till ST-läkaren