Det har tagit tid för de två landstingen att förhandla om styret för de kommande fyra åren. I Norrbotten blir det ett fortsatt rödgrönt styre med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Vänsterpartiet hade tidigare planer på att ingå i en koalition med alliansen och Norrbottens sjukvårdsparti. Men partiombudsmannen Bertil Bartholdsson säger till Sveriges Radio P4 Norrbotten att det kändes mer stabilt att fortsätta samarbetet med S och MP.

I Jönköping har det också varit tvära kast. Miljöpartiet sa först att de, liksom tidigare mandatperiod, tänkte samarbeta med alliansen men beslutade sig sedan för att ställa sig på Socialdemokraternas sida. 

Nu blir det ändå en borgerlig minoritet som styr. De fyra borgerliga allianspartierna gör det dock tack vare en uppgörelse om en så kallad valteknisk samverkan med Vänsterpartiet, som får ett antal poster i nämnder och styrelser i utbyte.

– Detta handlar inte om något slags politiskt samarbete, utan bara om ren och skär teknisk samverkan för att garantera att vi får inflytande och möjlighet att agera i nämnder och i styrelsen. Det har gått två månader sedan valet nu och vi har inte varit speciellt uppvaktade. Vi kände att vi var tvungna att agera nu för att inte riskera att bli marginaliserade, säger Mikael Ekvall (V), vice gruppledare i landstinget till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Här kan du se Läkartidningens genomgång över hur övriga landsting och regioner ska styras.