Håkan Jansson (M), landstingsstyrelsens ordförande i Jönköping.

Foto: Landstinget i Jönköpings län

Två dagar efter att ST-läkaren uttalade sig i lokalradion om en planerad omorganisation i Landstinget i Jönköpings län, fick hon ett mejl från fem ledande landstingspolitiker.

I brevet – som är riktat till ST-läkaren – nämns radiointervjun och politikerna skriver angående den: »Vi tar gärna emot frågor och synpunkter från invånare och medarbetare, men ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information«.

Enligt landstingsstyrelsens ordförande Håkan Jansson (M) var mejlet ett svar på en skrivelse med synpunkter på omorganisationen som en grupp läkare på Höglandssjukhuset, där ST-läkaren ingår, tidigare hade skickat.

– Hon ville ha svar på ett antal frågor om omorganisationen. Och då är vi så jädrans hyggliga att vi bestämmer oss för att det där ska vi svara på. Vi har svarat på ett mycket snyggt och prydligt sätt. Hur man kan tolka det som någon form av censur eller hot är för mig fullständigt främmande.

Hur ska man tolka det ni skriver då, menar du? 

– Att man ska ha saklig grund i sin kritik. Vi tycker att läkaren blandar ihop en utredning om opererande verksamheter och en om länsgemensamma kliniker.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har läst det ni har skrivit och säger i Sveriges Radio P4 Jönköping att han anser att ni har gått över gränsen för vad man i egenskap av myndighetsföreträdare får säga.

– Vi är fem gruppledare för politiska partier som har skrivit detta. Är vi myndighetspersoner? Vi är ju politiker, vi är inte ens anställda av landstinget. Vi har bara undertecknat brevet med våra namn, det står inte ens att vi är landstingsråd.

Men ni är ju det även om ni inte skriver det i brevet. Ni tillhör landstingets högsta politiska ledning.

– Det skulle aldrig föresväva den här landstingsledningen att sätta munkavle på någon. Men har man som politiker inte rätt att överhuvudtaget ifrågasätta vad som sägs eller görs? Är det bara de ena parterna som har rätt till det? Om du säger »jorden är fyrkantig«, måste väl jag få säga «nej, den är rund».

Det här handlar ju inte om att ni inte får bemöta kritik, utan om att det – som ni formulerat er i ert mejl – kan tolkas som att ni vill hindra landstingsanställda som inte delar era åsikter från att uttala sig i medierna?

– Jag trodde inte att en sådan här sak skulle kunna få så stora konsekvenser. Jag tycker att man har gjort en höna av en fjäder. Ni i medierna är ute och fiskar i väl djupa vatten. Vi har låtit många utomstående läsa brevet, och ingen av dem ser hotet.

Tycker du att ni har gjort något fel?

– Nej. Jag tycker att det har blivit väldigt mycket övertoner här. Läkarföreningens ordförande säger att det här är det värsta han sett på 20 år – ja säger man så har man väl haft ett ganska innehållslöst liv.

Kommer ni att be ST-läkaren om ursäkt?

– Jag beklagar att hon missförstått detta och ska ta ett resonemang med henne. Men för mig är det fullständigt obegripligt hur människan i fråga har tolkat det så här. 

Läs mer:

Läkare uttalade sig i media – varnades av landstingspolitikerna

ST-läkaren: »Jag blev väldigt skakad«

Läkarföreningen i Jönköping riktar hård kritik mot politikermejl

Politikernas brev till ST-läkaren