Lisa Hagelqvist, AT-läkare på Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås, är första författare till »ABC om fotledsdistorsion«, det vinnande bidraget i kategorin ABC-artikel/artikel av yngre författare.

– Det var mitt examensarbete som handlade om akut omhändertagande av fotledsskador. Min handledare fick en förfrågan från Läkartidningen. Så skrev vi om, så det bara handlade om distorsion, berättar Lisa Hagelqvist. 

Artikeln är inte bara vinnare i sin kategori utan också en av topp tio mest klickade på webben av alla årets artiklar i Läkartidningen.

Varför är den är så läst?

– Idén med en ABC-artikel är bra. Många kan använda sig av den, både på sjukhus och i primärvård, säger Lisa Hagelqvist.

Att just den här är en särskilt läst ABC-artikel tror hon beror på att  stukning av fotleden är en vanlig skada.

– Man stöter på den överallt. Även de som inte är inom ortopedi eller primärvård har en relation till fotleden, privat eller som idrottare.

Lisa Hagelqvist är själv fotbollstränare för Hovås Billdals damjuniorer och har spelat fotboll »hela sitt liv«.

Har du också råkat ut för fotledsdistorsion?

– Det har jag. Men oftare tagit hand om andra, säger Lisa Hagelqvist. Eftersom jag är speciellt intresserad arbetar vi mycket preventivt, men ändå händer det varje match att någon stukar sig.

Har du fått några reaktioner på artikeln?

– Väldigt mycket. Det är förs-ta gången jag skriver en artikel i en tidning. Många mejlade eller ringde och tyckte att artikeln var bra. En gymnasieelev ville intervjua mig.

Lisa Hagelqvist gör nu primärvårdsdelen av sin AT. Vad siktet sedan är inställt på är inte riktigt klart än. Hon har tidigare tänkt på ortopedi men lutar nu mer åt att specialisera sig inom allmänmedicin eller pediatrik, men ändå hålla på med det hon alltid varit intresserad av, idrottsmedicin.

– Jag skulle gärna vara lagläkare, säger hon.

Årets vinnare

Kommentar. Erik Salaneck, Björn Olsen: »Zaire« bakom största ebolaepidemin någonsin. Ger högst dödlighet av de fyra humanpatogena ebolavirusenLT nr 44–45/2014

Originalstudie/fall­beskrivning. Mark Personne, Magnus Ekström, Maria Iveroth: 2,4-dinitrofenol – ett dödligt bantnings­medelLT nr 22–23/2014

Översiktsartikel. Lars Bro­waldh, Olof Sandström, Daniel Agardh, Lars Stenhammar, Anneli Ivarsson: Celiaki är en vanlig sjukdom som är lätt att missaLT nr 11/2014

ABC-artikel/artikel av yngre författare. Lisa Hagelqvist, Daniel Andernord, Jón Karlsson, Kristian Samuelsson: ABC om FotledsdistorsionLT nr 8/2014

Övrig artikel. Jakob Endler: En saga – för säkerhets skullLT nr 37/2014

Debattartikel. Gunnar Nordin: Inga metoduppgifter? Inga jämförbara laboratorieresultatLT nr 24/2014

Prisutdelningen

Prisutdelningen sker på Medicinska riksstämman, Waterfront, Stockholm

Tid: Torsdag den 4 december 10.00.

Plats: Scenen. Därefter mingel i Läkartidningens monter M2+M4.