Socialdemokraterna ser ut att få behålla makten i Norrbottens läns landsting efter att ha fått stöd av Moderaterna när omval till ordförandeposterna i landstingsstyrelsen genomfördes i dag den 29 december.

Maria Stenberg, Socialdemokraterna, fick en majoritet av rösterna som ny ordförande i landstingsstyrelsen och Glenn Berggård, Vänsterpartiet, valdes till vice ordförande.

I en tidigare omröstning för drygt en månad sedan gick motsvarande uppdrag till Norrbottens sjukvårdsparti och Moderaterna sedan två socialdemokrater svikit partilinjen för att få bort landstingsrådet Kent Ögren. Till landstingsstyrelsens ordförande valdes då Kenneth Backgård från Norrbottens sjukvårdsparti, det var första gången ett sjukvårdsparti fått den posten.

Landstingets rödgröna block valde efter detta att begära ett extra landstingsfullmäktige för att riva upp beslutet med hänvisning till kommunallagens skrivningar om förändrade politiska majoriteter.

Fullmäktigesammanträdets stora överraskning var att Moderaterna spräckte den borgerliga enigheten och gav Maria Stenberg sitt stöd.

– Den politiska farsen inom landstinget kostar mycket pengar och därför är det dags att komma upp ur sandlådan, motiverade Mattias Karlsson, Moderaterna, detta från talarstolen.

Det är fortfarande osäkert vem som kommer att tillträda posten som landstingsstyrelsens ordförande. Flera partier betraktar omvalet som ogiltigt och det kan innebära att frågan avgörs efter en domstolsprocess.

Läs mer:

Efter sluten omröstning i Norrbotten: Kenneth Backgård vald till ordförande i landstingsstyrelsen