Ett beslut i landstingsstyrelsen förra veckan klassade den nästan tre år långa ockupationen av sjukstugan i Dorotea som olovlig från och med i dag, den 22 december. Aktionen forstätter, men landstinget, som upplever att ockupationen innebär vissa problem för arbetsmiljö och patientsäkerhet, väljer ändå en mjuk linje inledningsvis och ser avhysning som en sista åtgärd.

Att kontakta polis eller kronofogde för avhysning är inte aktuellt i närtid, enligt landstingsdirektör Anders Sylvan.

– Vi söker ingen konfliktupptrappning utan vill försöka lösa den här frågan diskussionsvägen. Sedan en tid pågår diskussioner med Dorotea kommun, som fått ett nytt politiskt styre, och förhoppningsvis kan vi nå en överenskommelse om den lokala vården som får brett stöd, säger han.

Att självmant avbryta ockupationen är inte aktuellt för gruppen av närmare 100 ortsbor som turas om att »vakta« sjukstugan.

Ockupanterna protesterar mot försämrad akut- och ambulanssjukvård och vill bland annat ha tillbaka den läkarjour som tidigare fanns i Dorotea.

– Vi hade ett möte i helgen med information från kommunledningen och bestämde att fortsätta ockupationen. Det känns fel att avbryta den efter så lång tid utan att vi vet hur det går i förhandlingarna mellan kommunen och landstinget, säger Evy Lindström från ockupantgruppen.

Hur agerar ni om polisen kommer?

– Jag kan inte tänka mig att det blir bråk. Vi är fredliga och kommer inte att göra motstånd. Men det minsta man kan begära av landstinget är att de tar direktkontakt med oss för en dialog och inte sätter upp lappar om avhysningen.

Anders Sylvan menar att ockupanterna är en självutnämnd grupp utan ledning och att det enda alternativet är att föra diskussionerna med Dorotea kommun.

Läs tidigare artiklar:

Stor ja-majoritet räcker inte

Frågan för folkomröstningen formulerad

Strid om folkomröstningsfrågan i Västerbotten

Väljarna avgör om Dorotea får tillbaka sin sjukstuga

Doroteaupprorets ockupanter på väg att köras ut ur sjukstugan