Göran Hägglund twittrar ut sin avgång.

– Åren går och elva år som partiledare kräver sitt. Det är väldigt bra för mitt parti att få lite förnyelse och nya ansikten att visa upp och för er att träffa, sade Göran Hägglund vid pressträffen, enligt Dagens Nyheter.

– Jag kommer i morgon att föreslå partistyrelsen att inkalla extra riksting för att välja ny partiledning. En ny partiledare bör kunna väljas och påverka det politiska innehållet i samband med rikstinget i oktober.

Göran Hägglund blev partiledare 2004 och socialminister med ansvar för sjukvård vid Alliansens valseger 2006, en post som han sedan hade till fram till valförlusten förra året.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren kommenterar:

– Vi har haft bra kontakt med Göran Hägglund under hans tid som partiledare. Göran har med två mandatperioder varit socialminister en lång period och har hunnit ge avtryck. Den största reformen är vårdvalet, men även äldresatsningen och psykiatrisatsningen har varit tunga insatser på svåra områden. Värd att nämna är också hans prioritering av arbetet med antibiotikaresistens, där Sverige har bidragit en hel del.

Att Kristdemokraterna förbereder byte av partiledare efter ett val som innebar regeringsskifte är inte så oväntat, tycker hon också.