Karolinska universitetssjukhuset drog förra året över sin budget med en halv miljard kronor, och måste nu spara in 400 miljoner. Hur sparandet ska gå till i detalj kommer att presenteras i slutet av månaden, men enligt Svenska Dagbladet har timanställda, hyrpersonal och läkarvikarier fått veta att de måste sluta.

Nu befarar läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset att besparingarna kan gå ut över forskningen och utbildningen, och att sjukhuset kan urholkas på kompetens.

– Man kan inte fortsätta försämra läkarnas arbetsmiljö och tro att de stannar kvar ändå. Kan man inte forska och få till någon egen fortbildning är risken att de flyttar på sig och då tappar vi kompetens, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinskas läkarförening, till Svenska Dagbladet.

Hon ifrågasätter att överdraget, som det påståtts, skulle bero på att ny personal anställts okontrollerat och menar i stället att det är vårdplatsbristen som leder till merarbete för läkarna. Att dra in läkarvikariaten betyder bara att befintliga läkare måste jobba ännu mer.

– Många medlemmar är otroligt lojala och jobbar över utan att ta betalt för det. Jag uppmanar nu läkarna att skriva upp den verkliga arbetstiden och registrera all övertid så att den blir synlig för arbetsgivaren.