Alla medicinska divisioner förutom labbverksamheten kommer att påverkas när Karolinska universitetssjukhuset ska spara in förra årets stora underskott på över en halv miljard kronor, rapporterar Svenska Dagbladet.

På barnsjukhuset ska 55 miljoner sparas in, något som verksamhetschefen Svante Norgren tror kommer att betyda längre väntetider på akuten och att forskning och fortbildning får stå tillbaka.

En orsak till att kostnaderna skenat är att man anlitat mycket hyrpersonal, något man nu ska upphöra med.

– Nu satsar vi på egen personal som är tre gånger billigare än inhyrd personal, säger Mikael Forss, biträdande sjukhusdirektör, till Svenska Dagbladet.

Alla åtgärder ska enligt sjukhuschefen Melvin Samsom granskas så att de inte drabbar patientsäkerheten. Väntetider ska inte heller bli längre.

Men Johan Styrud, ordförande för Stockholms Läkarförening, anser inte att det går att spara 600 miljoner kronor på så kort tid utan att det märks.

– Patienter kommer att drabbas, exempelvis äldre som skickas hem för tidigt för att man måste frisätta vårdplatser, säger Johan Styrud till Svenska Dagbladet.

En oro som redan tidigare uttryckts från fackligt håll är att sparbetinget ska urholka kompetensen på sjukhuset.