Hjälparbetaren, som arbetade med ebolapatienter i Sierra Leone på uppdrag av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, utsattes i fredags för en incident som innebar förhöjd risk för ebolasmitta.

Hon flögs med ambulansflyg till Sverige, och fördes till infektionskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund för kontroll. Efter undersökning och bedömning där fick hon natten mot i måndags lämna sjukhuset, då det inte fanns några tecken på ebolainfektion.

Natten mot onsdagen insjuknade hon emellertid i hemmet med symtom som kan tyda på ebola, och hon fördes till Skånes universitetssjukhus i Malmö för bedömning. Som en extra säkerhetsåtgärd beslöts det att hon skulle skickas till den nationella högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping. Hon hämtas under onsdagseftermiddagen med en ambulans som är specialutrustad för att transportera patienter med smittsamma sjukdomar.

– Vi förbereder oss nu för att ta emot patienten och hålla henne isolerad medan provtagning sker, säger AnnSofie Sommer, chefläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping, i ett pressmeddelande.

Prover tas fortlöpande, och det kommer att dröja flera dygn innan man kan utesluta att patienten har ebola.