Hans Dahlgren har haft ledande positioner inom Saco, riksdagen, regeringskansliet och näringslivet. Hans senaste tjänst har varit som kommunikationsdirektör och affärsområdeschef för omsorg med ansvar för 17 olika bolag på Team Olivia som är verksamma inom personlig assistans, hemtjänst, omsorg och rehabilitering.

Enligt Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren har förbundet letat efter en person som både är en trygg och duktig chef med erfarenhet av att arbeta i en förtroendemannaorganisation och en person som har arbetat med strategisk opinionsbildning.

– Vi vill bli ännu mer kraftfulla i vårt påverkansarbete. Vi vill sätta avtryck och få ut våra frågor på agendan, säger hon.

Där tror hon att Hans Dahlgren, som har stor vana av strategisk opinionsbildning och utveckling, kan tillföra mycket.

– Han har en lång erfarenhet, har genomfört utvecklings- och förändringsarbeten och har arbetat rent konkret med strategisk kommunikation. Dessutom har han arbetat i ideella organisationer som liknar Läkarförbundet.

»Ordförande Centerpartiet i Uppsala och tidigare ordf för partiets välfärdsgrupp. Gift med Pernilla och stolt fembarnspappa«. Så presenterar sig Hans Dahlgren själv på mikrobloggen Twitter. 

Efter att ha arbetat för Socialdemokraterna under både Göran Perssons och Mona Sahlins ledning, väckte han en del uppmärksamhet när han gick ur partiet 2011 för att i stället ansluta sig till Centerpartiet. Men i och med sin nya tjänst i Läkarförbundet, har han meddelat att han slutar som ordförande för Centerpartiet i Uppsala.

Heidi Stensmyren ser inte några problem med hans politiska bakgrund – snarare tvärtom.

– Tack vare den erfarenheten har han en förståelse för hur det politiska systemet fungerar. Sedan är det ju inte han som har den externa rollen att företräda förbundet, utan de förtroendevalda.

Tidigare har Läkarförbundet haft som krav att förbundets vd ska vara läkare. Men det togs bort när man gjorde en ny kravprofil inför rekryteringen.

– Det kan ses som ett uttryck för att vi förnyar Läkarförbundet. Man måste våga utveckla sig, säger Heidi Stensmyren. 

Läkarförbundets tidigare vd Håkan Wittgren slutade i september förra året, efter sex år på posten. Hans Dahlgren börjar den 6:e augusti. Tills dess fortsätter Yvonne Gille som tillförordnad vd.