Det är Aftonbladet som identifierat läkaren, som arbetar som specialistläkare på ett större sjukhus. Läkaren har skrivit en lång rad nedvärderande och rasistiska kommentarer på nätforumet Flashback. Till exempel kallas muslimer för »korkade får«.

I vissa fall har han lämnat ut detaljer om sina patienter. Ett exempel gäller en familj från främre orienten där flera barn påstås ha fötts med utvecklingsstörning på grund av ingifte: »Vill inte tänka på vad bara denna familj innebär i form av samhällskostnader«, kommenterar läkaren.

Läkarförbundets vice ordförande Karin Båtelson tar i en intervju med Aftonbladet starkt avstånd från kommentarerna, som hon säger strider mot förbundets etiska riktlinjer för hur läkare ska bete sig på nätet.

– Det är gravt övertramp när det gäller hur man ska bemöta patienter. Man får absolut inte skriva nedvärderande över huvud taget. Det kan även vara så att den patienten lätt kan identifieras, säger Karin Båtelson.

Karin Båtelson säger att hon inte vet om läkaren är medlem i Läkarförbundet. Men hon tror att hans beteende skadar förtroendet för läkarkåren.

– Samtidigt måste man se att inom alla yrkesgrupper finns enstaka individer som under perioder kanske mår dåligt eller är på fel plats, och vi måste kunna hitta de individerna och antingen hjälpa dem eller säga att de ska jobba någon annanstans, säger hon till Aftonbladet TV.

Själv säger läkaren i en intervju med Aftonbladet TV att åsikterna i inläggen inte speglar honom som person. Han var inne i en livskris när han skrev inläggen, säger han, och menar att man går i in en särskild roll när man kommenterar på nätet.