SVT:s Västnytt uppger att ett omfattande övertidsarbete bland läkarna på sjukhuset ligger bakom anmälan.

– Det är vår plikt att göra det när vi misstänker att brott kan ha begåtts och så är fallet här. I flera fall tycks det saknas skäl för övertid, säger Eva Karlsson, jurist på Arbetsmiljöverket, till Västnytt.

I maj förra året berättade Läkartidningen att sjukhuset anmälts till Arbetsmiljöverket för brott mot arbetstidslagen av Skaraborgs läkarförening, som ville värna om 200 timmar per medarbetare som maximalt övertidstak.

Föreningen välkomnar nu den åtalsanmälan som gjorts.

– Läkare som känner sig överbelastade riskerar i längden att bli sjukskrivna och ytterst kan det få konsekvenser för de patienter som får möta en trött läkare, säger Lars Olén, ordförande i Skaraborgs läkarförening, till Västnytt.

I december förra året kunde Läkartidningen berätta att det inte blev något åtal i ett fall med stora övertidsuttag bland läkare vid sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik.

– Det har inte gått att bevisa att enskilda chefer i landstingets organisation varit personligt ansvariga och därmed faller möjligheten att åtala, sade åklagaren Malin Löfgren då.