Händelsen inträffade på avdelning 4 på sjukhuset vid tretiden på natten. Avdelningen fick evakueras efter att en patient som drabbats av vanföreställningar hade tänt eld på sina sängkläder.

– Det är en äldre patient som blivit akut sjuk och som opererats akut. Patienten hade fått starka smärtstillande och då kan sådant hända, men det är väldigt ovanligt, säger verksamhetschef Ioannis Ioannidis i ett pressmeddelande.

Elden spred sig till ett skåp, men personalen lyckades snabbt släcka den med en skumsläckare. 

– Det är en väldigt fin första insats av personalen och dessutom helt avgörande för utgången den här gången, säger räddningsledaren Mattias Arvidsson i pressmeddelandet.

Även verksamhetschefen lovordar personalens insats.

– De har agerat väldigt professionellt, gjort rätt saker i rätt ordning och hållit huvudet kallt. En eloge också till personalen från IVA-avdelning 6 och 7 som direkt när larmet gick hjälpte till med evakueringen av patienter.

Samtidiga patienter evakuerades till en annan avdelning. Ingen patient fick några fysiska skador enligt Landstinget i Värmland. Personalen som släckte elden andades in rök, men uppges må bra.