I början av januari startade de kliniska prövningarna på Läkare utan gränsers ebolacenter ELWA3 i huvudstaden Monrovia. Ett arbete som letts av Oxford universitet.

På grund av den stora minskning av antalet nya ebolafall bedöms dock patientunderlaget där vara för litet. Därför planerade Oxford universitet och Läkare utan gränser att utöka prövningen till ett ebolacenter i Sierra Leone. Men den 30 januari meddelade läkemedelstillverkaren Chimerix att de inte längre är intresserade av att delta.  

I går, tisdagen den 3 februari, beslutade forskningsnämnden – som består av forskare från Liberia, Oxfords universitet och Läkare utan gränser – att prövningen ska avslutas.

– Det är en stor lättnad att färre patienter i Liberia insjuknar i ebola. Det är goda nyheter för människorna i Liberia som har lidit alltför länge. Samtidigt är det tråkigt att vi inte har ett slutgiltigt resultat av prövningen och fortfarande ingen effektiv behandling mot ebola, säger Bertrand Draguez, som är medicinskt ansvarig hos Läkare utan gränser, i ett pressmeddelande.

Läs tidigare artiklar:
Ebola – samlingssida!