Sunderby sjukhus. Foto: Pressbild/Anders Alm

I början av januari skrev läkargruppen vid Sunderby sjukhus medicinklinik ett brev till landstingsdirektören och divisionsledningen i Norrbottens läns landsting. I brevet vädjar de till landstingsledningen att agera.  

Det senaste året har cirka 20–25 vårdplatser – vilket motsvarar ungefär 15 procent av platserna – varit stängda på medicinkliniken. Den främsta anledningen är att det saknas tillräckligt med sjuksköterskor. Bristen på vårdplatser har enligt läkarna lett till en katastrofartad situation som hotar patientsäkerheten.

Efter läkarbrevet gav landstingsdirektören divisionscheferna i uppdrag att upprätta en handlingsplan för att lösa situationen. Men nu, en månad senare, är situationen fortfarande lika allvarlig, enligt läkarna. 

Därför har de skickat ytterligare ett brev till landstingsdirektören och landstingsråden för att larma om det akuta läget. Denna gång är det inte bara läkargruppen på medicinkliniken som undertecknat det, utan även läkarkollegorna från geriatrik-, infektion-, lungmedicin- och hjärtmottagningen.

 – Det har inte hänt någonting sedan vi skrev det första brevet. Platsmässigt ser det värre ut än någonsin, säger Maria Joelsson, specialistläkare vid medicinkliniken.

I tisdags, den 10 februari, höjde sjukhuset beredskapen till den andra nivån – förstärkningsläge – på den tregradiga skalan.

– Det är magsjuka och influensa, och sedan har vi haft många halkolyckor. Patienttillströmningen har varit väldigt hög, samtidigt som vi har lika få vårdplatser som tidigare. Vi har inga marginaler alls. När sådana här toppar kommer finns det ingenstans att göra av patienterna, säger Maria Joelsson.

I tisdags var läkarna tvungna att skicka patienter till sjukhuset i Piteå.

– Vi närmar oss gränsen för vad som är medicinskt acceptabelt. För primärjouren är det helt fruktansvärt. De kan bli tvungna att lägga en timme på att hitta en plats till en patient, säger Maria Joelsson.

Hon beskriver en arbetssituation som är extremt pressad, där läkarna tvingas till svåra medicinska prioriteringar.

– Man går hela tiden med den där ångesten av att det bara är en tidsfråga innan något händer, innan någon blir skadad på grund av det här.

Läkarna tycker inte att landstingsledningen tar problemen på tillräckligt stort allvar, och kräver nu omedelbara åtgärder. På måndag ska en grupp läkare träffa landstingsråden för att diskutera läget.

– Först och främst måste de ta det här på allvar. Det här är inget nytt – vi har vetat om att det här skulle hända i ett halvår. Eftersom det gått så långt tror jag tyvärr att det blir svårt att lösa detta snabbt, säger Maria Joelsson.

Hon efterlyser både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder. En viktig del tycker hon är att ordna så att kommunerna kan ta emot utskrivningsklara patienter snabbare. Hon anser även att det är nödvändigt att sjuksköterskorna får bättre arbetsvillkor.

– De måste få en bra arbetsmiljö, en vettig lön och möjlighet till kompetensutveckling. 

Även primärvården i Norrbotten har problem. Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening, påpekar att en dåligt fungerande primärvård även drabbar sjukhusen.

– Om primärvården och den kommunala hemsjukvården inte fungerar, hamnar så klart mer belastning på sjukhusen. De är i allra högsta grad kommunicerande kärl.

Läkartidningen har försökt nå landstingsdirektören Mats Brännström för en kommentar. 

Läs mer:

Läkare larmar om »kaosartad« vårdplatsbrist vid Sunderby sjukhus

Läkarföreningarna i Dalarna: »Sjuksköterskebristen vårt största arbetsmiljöproblem«