Innan ett spöstraff kan delas ut, är det standard i Saudiarabien att en läkare undersöker fångens hälsa för att bedöma om personen klarar av att bli pryglad. Något som – enligt WMA – innebär att läkare uppmanas vara delaktiga i tortyr. WMA:s president Xavier Deau beskriver det som en uppenbar kränkning av den grundläggande medicinsketiska principen att inte skada. 

I ett brev till kungen i Saudiarabien kräver Xavier Deau att människorättsaktivisten Raif Badawi, som dömts till 1 000 spörapp och tio års fängelse, omedelbart friges.

Raif Badawi dömdes efter att ha kritiserat religiösa makthavare på sin blogg. Han ska straffas med 50 rapp under 20 fredagar. Han tvingades ta emot de första 50 piskrappen i början av januari och fick då svåra skador på ryggen. Därefter har läkare sagt att hans hälsotillstånd är för dåligt för att han ska kunna ta emot fler rapp. Straffet har därför skjutits upp under flera veckor.

– Den prygel som Mr Badawi dömts till är en allvarlig, grym, omänsklig och förnedrande behandling som WMA fördömer starkt, säger Xavier Deau i ett pressmeddelande.

Straffet har väckt avsky världen över. En rad länder, bland dem Sverige, har vädjat om att Raif Badawi ska få slippa resten av straffet.