Tidigare i dag, onsdagen den 11 mars, drog sig Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson för Kristdemokraterna, ur kampen om vem ska som bli ny partiordförande efter avgående Göran Hägglund. Därmed återstår i praktiken bara en kandidat, kommunalrådet Ebba Busch Thor från Uppsala.

Om inget oväntat händer väljs hon till ny partiordförande vid partiets extrating i Stockholm den 25 april.

I en intervju med tidningen Världen idag publicerad den 17 februari i år gav Ebba Busch Thor svar på hur hon ser på den i vården omdiskuterade frågan om samvetsfrihet. Det vill säga att exempelvis en vårdanställd ska ha rätt att följa sin religösa övertygelse och vägra medverka vid en abort.

– Den här frågan avfärdas ganska nonchalant i svensk debatt i dag och det är något som jag tycker är oroväckande. Det innebär ju att man avfärdar något som handlar om en av livets svåraste frågor som något bekymmerslöst, sade hon till Världen idag.

– Jag tycker att vi i enlighet med Europakonventionen borde kunna hitta ett sätt att i Sverige införa samvetsfrihet.

Hela intervjun med Ebba Busch Thor finns att läsa här. Läkartidningen har tidigare bland annat rapporterat om förslag att införa samvetsfrihet i ett enskilt landsting, se artikel här.