Rättegången har skjutits upp vid flera tillfällen, men i måndags inleddes den. Fikru Marus dotter Emy Maru, som liksom sin pappa är läkare på Hudiksvalls sjukhus, har rest till Etiopien för att finnas vid hans sida.

– Det känns väldigt bra. Jag känner mig trygg, pappa känner sig också väldigt trygg. Han är lugn, antecknar och allting, sa hon till Sveriges Radio.

Sveriges ambassadör i Etiopien, Jan Sadek, befann sig också i rättegångssalen.

Fikru Maru greps i Etiopien i maj 2013, där han befann sig för att arbeta på ett hjärtsjukhus som han själv grundat. Han misstänks för delaktighet i en stor muthärva runt den etiopiske tullministern. 

Sedan dess har han suttit häktad under svåra förhållanden.

Fikru Marus familj har lämnat in en begäran om att målet ska läggas ned. Och enligt hans svenske advokat Hans Bagner finns det förhoppningar om att åtalet ska läggas ned i brist på bevis.

– De här dagarna har inte gett något som skulle kunna ge stöd åt åklagaren att driva fallet vidare, men man kan aldrig veta hur domstolen kommer att bedöma den utredning som presenterats. Om man bara utgår från vad som framkom under rättegången är det ett orlimligt övergrepp på Fikru Maru att låta honom sitta häktad under nästan två år för de handlingar som läggs honom till last, säger Hans Bagner till tidningen Sjukhusläkaren.

Tidigare har Läkarförbundet inte velat kommentera det enskilda fallet. Men nu säger ordföranden Heidi Stensmyren att förbundet har haft kontakt med Fikru Marus dotter och vill stödja Fikru Maru så långt det är möjligt.

– Vi önskar trycka på myndigheter och regeringen här i Sverige för att de i sin tur ska verka för att Fikru Maru ska få en rättssäker process, säger Heidi Stensmyren och fortsätter:

– Vi vill använda våra kanaler för att uppmärksamma om fallet – det får inte glömmas bort – och visa att den svenska befolkningen och läkarkåren följer detta.

Läkarförbundet stödjer även en namninsamling för Mikru Maru och uppmanar sina medlemmar att skriva under den.

Läs mer om fallet:

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien

UD träffar fängslad läkares familj

Fängslad svensk läkare uppmärksammas med manifestation i Stockholm

Fängslade läkaren i Etiopoien togs upp vid statsministerbesök