I slutet av förra veckan kom Landstinget Dalarna och Vårdförbundets avdelning Dalarna överens om att utarbeta en 24/7-bonus som ger sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensköterskor och biomedicinska analytiker ökad ersättning för att jobba helger och nätter. Men detaljerna är inte klara och förhandlingarna fortsätter i dag, måndagen den 16 mars.

Dalarnas läkarförening, som öppet har ställt sig bakom sjuksköterskornas kamp för bättre villkor (LT nr 03-04/2014), blixtinkallades till ett möte med landstingsledningen och Vårdförbundet i förra veckan.

– Det var ett bra möte. Jag tror att de mer än någonsin har insett allvaret i situationen. Det är bra att de äntligen tar tag i det, säger Kristina Jennische som är ordförande i Dalarnas läkarförening och ST-läkare i kirurgi på Falu lasarett.

Den senaste tiden har debatten om den eskalerande sjuksköterskebristen på sjukhusen rasat i Dalarna. I höstas skickade läkarföreningarna ett brev till landstingsledningen för att uppmärksamma ledningen på konsekvenserna som sjuksköterskebristen får i form av stängda vårdplatsbrister, inställda operationer, försämrad patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Sedan dess har läkarprotesterna fortsatt – bland annat i lokala medier. Fredrik Broman, överläkare vid ortopedkliniken vid Falu lasarett, röt till exempel till ordentligt i en debattartikel. Och överläkare Anders Cohen, tidigare verksamhetschef vid kirurgen på Falu lasarett, beskriver läget på arbetsplatsen som krisartat i ett inslag i SVT Gävledala.

Kristina Jennische håller med om att situationen är mer ansträngd än någonsin. På kirurgkliniken på Falu lasarett, där hon arbetar, tvingas man nu prioritera bland cancerpatienterna.

– Förra måndagen stängdes ytterligare åtta platser på kirurgkliniken i Falun på grund av sjuksköterskebristen. Cancerpatienterna får inte komma fram i tid.  

Enligt ett pressmeddelande från Landstinget Dalarna är landstinget och Vårdförbundet också överens om att verksamheterna ska satsa på arbetsmiljöfrågor, se till att nyutexaminerade sjuksköterskor får en god yrkesintroduktion, att det finns tydliga lönekriterier och att personalens helgtjänstgöring ska bli glesare. 

– Jag tror och hoppas faktiskt att de får till det nu. Snart står sommaren inför dörren och läget är ännu värre än det var inför förra sommaren, säger Kristina Jennische.