Redan i höstas meddelade de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna att man tänkte fälla regeringens proposition om att avskaffa det obligatoriska vårdvalet i primärvården.

Den aktuella propositionen lades aldrig fram, då det kom kritik från Lagrådet om att det inte beretts ordentligt. Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) var dock tydlig med att regeringen skulle återkomma med en ny proposition.

Det är för att förekomma det beslutet som riksdagens socialutskott på torsdagen ställde sig bakom ett förslag om att riksdagen ska uppmana regeringen att inte återkomma med ett nytt förslag om ett avskaffande av det så kallade »tvångs-LOV«. Bakom beslutet står precis som tidigare M, FP, C, KD och SD, medan regeringspartierna och V reserverade sig.

Enligt vad som först sades från regeringen skulle en ny proposition om ett avskaffat LOV-obligatorium läggas redan i vår och kunna börja gälla vid halvårsskiftet. Nu har regeringen i stället valt att baka in frågan i utredningen om vinster i välfärden, som fick sina direktiv i dag, torsdag. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag i den del som gäller vårdvalet i primärvården den 1 november.

Läs tidigare artiklar:

Socialutskottet vill stoppa nytt förslag om »tvångs-LOV«

Regeringen drar tillbaka förslag om tvångs-LOV

Vårdvalsförslaget illa berett, enligt kritiskt lagråd

Gabriel Wikström KU-anmäld av KD

Slopad LOV kan falla i riksdagen

Obligatoriet i vårdvalet tas bort