– Det blir allt svårare att rekrytera läkare till fjällvärlden, så vi ska försöka rekrytera en doktor till Umeå i stället. Och nu är tekniken är mogen, säger Sven-Åke Boström, landstingets projektledare och verksamhetschef för Tre Älvar hälsocentraler.

Tre hälsocentraler har visat intresse för att vara med och dela på kostnaden för en doktor på distans. Det är hälsocentralerna i Vilhelmina, Malå och Sorsele.

Distansdoktorn blir inte den enda doktorn på hälsocentralerna. Det måste alltid finnas minst en läkare fysiskt på plats för akuta fall. Men det kan vara en stafettläkare. Tanken med distansdoktorn är att kunna erbjuda kontinuitet för de patienter som har ett särskilt behov av det, berättar Sven-Åke Boström. Det blir också billigare för landstinget. Läkare som ska placeras vid hälsocentralen i Holmsund utanför Umeå får alltså normal lön, inget glesbygdstillägg eller stafettläkarlön.

På de tre hälsocentralerna finns särskilt utrustade rum där patienten tillsammans med en undersköterska möter doktorn via videolänken. Tekniken har testats i olika försök, även om några praktiska frågor återstår att lösa, bland annat söker man teknik för att använda stetoskop så att distansdoktorn kan lyssna.

Samma patientavgift som vid ett fysiskt möte får tas ut, enligt Sven-Åke Boström.