Fikru Marus advokater har begärt att åtalet ska lägga ned. Beskedet skulle ha kommit den 20 april. Men nu skjuts det upp för andra gången. Nytt datum är den 12 maj, enligt Sveriges radio. Anledningen är att rätten inte har hunnit ta ställning.

– Pappa vädjade till rätten om att de inte skulle kalla dem om det inte fanns något beslut. Och att inte sätta ett nytt datum om de inte kan lova att hålla det, säger Fikru Marus dotter Emy Maru som åkt till Etiopien för att stötta sin pappa.

Fikru Maru är anklagad för att vara inblandad i en muthärva runt den etiopiske tullministern men säger sig vara oskyldig. Enligt dottern har åklagaren inte lagt fram några bevis på att pappan har begått något brott. 

– Jag vet inte vad som kommer att hända nu. Det logiska är att de kommer acceptera begäran. Jag ser inte varför han ska fortsätta vara fängslad. Det finns ingenting som tyder på att pappa har begått ett brott, säger hon till Sveriges radio.

Hon berättar att pappan lever under svåra förhållanden i Kalityfängelset i Addis Abeba men försöker hålla sig i form fysiskt och psykiskt. 

Läs mer om fallet:

Besked om Fikru Maru dröjer

Fallet Mikru Maru togs upp i riksdagen

Läkarförbundet agerar för den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien

UD träffar fängslad läkares familj

Fängslad svensk läkare uppmärksammas med manifestation i Stockholm

Fängslade läkaren i Etiopoien togs upp vid statsministerbesök