Svenska Privatläkarföreningen företräder mindre vårdbolag som är ägda av läkare som arbetar i verksamheten. De deltar inte i någon skatteplanering, och betalar svensk bolagsskatt enligt gällande skattelagstiftning. Det skriver Privatläkarföreningen i en motion till Läkarförbundets fullmäktige.
»Vi förstår den oro och upprördhet som finns kring de riskkapitalägda vårdbolagen som via skatteplanering överför vinster från vården till skatteparadis«, skriver föreningen i motionen, och betonar att man i debatten om vinster i vården måste skilja denna verksamhet från privatläkarnas. Ett generellt förbud mot vinster i vården skulle innebära att alla småskaliga professionsstyrda vårdgivare skulle utsättas för negativ särbehandling, anser föreningen.
Den yrkar därför att Läkarförbundet verkar för att de läkarägda, professionsstyrda små bolagen blir undantagna från eventuell vinstbegränsning i den kommande utredningen om vinster i välfärden. I sin kommunikation ska Läkarförbundet också påvisa skillnaden mellan riskkapitalägda och läkarägda vårdbolag.
Nyheter
På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19, även om de inte legat på sjukhus. Men trycket på mottagningen är högt. »Vi får extremt mycket remisser«, säger Judith Bruchfeld, som leder mottagningen.
Nyheter
Nationella riktlinjer och multiprofessionella mottagningar. Det är ett par saker som »Stödgruppen för läkare med covid-19« vill se. Det är brist på vård för långtidssjuka, och stödgruppen varnar för ett berg av rehabilitering.
Nyheter
Primärvården får snart ett kunskapsstöd för utredningar av långtidssjuka i covid-19, och 1177 ska få ett stöd för rådgivning. Men en nationell strategi med riktlinjer om mottagning och behandling dröjer.
Nya rön
Stafylokocker är den vanligaste orsaken till ledprotesinfektion, som inträffar efter någon procent av artroplastiker. En avhandling belyser likheter och skillnader mellan S aureus, S capitis och S epidermis vid ledprotesinfektion.
Fallbeskrivning
Ofrivilliga rörelser är typiskt vid Huntingtons sjukdom, men det är mycket vanligt att rörelsestörningen föregås av 10–20 år av psykiska symtom. Denna fallbeskrivning belyser hur sjukdomsförloppet kan te sig vid Huntingtons sjukdom och leda till att patienter vårdas för en annan diagnos en längre tid.
Författarintervjun
Per Breimer, överläkare vuxenpsykiatri i Helsingborg, har tillsammans med Åsa Petersén och Håkan Widner skrivit en artikel om Huntingtons sjukdom.
Nyheter
Hittills har få analyser av covidprover gjorts för att upptäcka den nya brittiska varianten av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten lovar dock att kapaciteten ska öka. Och det är bråttom, menar experter på området.
Nyheter
Det finns flera brister i Region Skånes direktupphandlingar inom vården. Regionen behöver dessutom bli bättre på förebyggande arbete mot mutor och korruption i upphandlingar. Det visar en ny revisionsrapport.
Podd
När trycket från den nuvarande pandemin har lättat kan en ny utmaning uppstå för de anställda som arbetat med den. »Det kan gå så långt att man inte vill att det där ska sluta. Man är rädd för hur man ska kunna gå över i det normala livet«, säger Mikael Köhler, läkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.
Nyheter
För två år sedan beslutade Region Dalarna att ett sprututbytesprogram skulle införas 2020. Men på grund av pandemin har planerna lagts på is, rapporterar SVT.
Nyheter
Lokalföreningarna arbetar för fullt med de retroaktiva löneökningarna för 2020. Hur långt man kommit i förhandlingarna med arbetsgivarna varierar i landet, men några föreningar sneglar på Jönköping där det står klart läkarna får ett generellt påslag på 2,75 procent.
Debatt
Randomiserade kontrollerade försök är ett av de viktiga redskapen för att förbättra hälsa och vård. I covid-19-pandemin har de varit, och är, av stor betydelse för att utveckla de vacciner som snart kommer att skydda oss mot sars-cov-2, skriver Holger Rootzén.(2 kommentar)
Nyheter
Det blir politikerna – inte tjänstemännen – som kommer att avgöra om Kry får ta över sjukvårdsrådgivningen 1177 i Stockholm. Kry har köpt det bolag som bemannar tjänsten och affären har fått kritik.
Människor & möten
Janaki Brolin inledde sin läkarkarriär som volontärläkare i Sierra Leone. Där fick hon perspektiv på tillvaron och sitt jobb som läkare, som hon nu reflekterar över i sin podd »Tukul story from Sierra Leone«.
Recension
Utifrån den breda målgrupp författaren och förlaget har valt, är texternas omfattning omsorgsfullt avvägda och ger en god introduktion till det breda och tvärvetenskapliga ämne som vårdhygien utgör. Boken är ett välkommet tillskott till litteraturen på området och dess format skulle passa utmärkt till exempelvis en kortare kurs på läkarprogrammet, skriver Jon Edman Wallér i en recension av boken Vårdhygien.
Nyheter
I Stockholm har läkarföreningen omförhandlat löneavtalet för läkare före legitimation, den så kallade AT-trappan. Sylf Stockholms ordförande Gabriella Schanning hoppas att den procentuella ökningen i AT-trappan kan ge löneförhandlingarna i resten av landet en skjuts.(1 kommentar)
Rapport
I nya riktlinjer från Europeiska kardiologföreningen gällande akut koronart syndrom utan ST-höjning framhålls vikten av att väga den ischemiska risken mot blödningsrisken vid val av behandlingsstrategi.
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok