– Jag tycker att det är ett rimligt och mänsklig krav från både anställda och andra människor att man ska slippa rök- och snuslukt, säger landstingsrådet Sören Bergqvist (V) till P4 Uppland.

Politikerna föreslår ett förbud för snuslukt – men inte snusande i sig – inom landstingets verksamheter. Det ska gälla såväl anställda som besökare och patienter.

Anna Rask-Andersen, vice ordförande i Upplands allmänna läkarförening, är kritisk. »Är det fel på mig, jag brukar inte känna någon lukt av snus (från snusare)? Bättre för hälsan att förbjuda fetma«, skriver hon på Twitter.

– Det är löjligt. Vi trodde att det var ett försenat aprilskämt. Snuslukt är ett icke-problem. Jag har aldrig känt att någon luktar snus och aldrig hört att någon skulle reagera på det.

Anna Rask-Andersen undrar även hur man ska kontrollera att förbundet efterlevs.

– Ska man ha snushundar? Eller personer med utvecklat luktsinne som ska gå runt och lukta efter snus?

Hon fortsätter:

– Jag tycker att de borde satsa resurserna på att gå ut i skolorna och försöka förhindra att ungdomar börjar röka och snusa i stället.

Enligt P4 Uppland hoppas landstingsledningen fatta beslut i frågan före sommaren. Men det är osäkert om det blir så. Efter den hårda kritiken meddelade nämligen landstingsrådet Vivianne Macdisi (S) att Socialdemokraterna inte längre tänker stödja förslaget.

– Vi tycker att det här har fått proportioner som är överväldigande. Vi framstår nästan som pajasliknande och jag beklagar verkligen det, säger hon till lokalradion.