Den brittiska barnläkaren Damien Roland, som är en av Change Days grundare, la sig exempelvis på en traumabår för att förstå vad barn med misstänkta ryggmärgsskador upplever.
– Jag gör detta för att barn i alla åldrar ibland kommer in till oss med misstänkta ryggmärgsskador. Då är det viktigt att de är säkra, men det är också nödvändigt att vi förstår att det kan vara väldigt läskigt och obekvämt att ligga på en traumabår, säger han i ett videoklipp på Youtube från förra årets Change Day i Storbritannien.
Erfarenheten ledde till att rutinerna ändrades på Leicester Royal Infirmary, där Damien Roland arbetar.
Sverige gick med i den internationella rörelsen Change Day 2014. Syftet är att inspirera patienter, anhöriga och personal i hälso- och sjukvård och omsorg att tillsammans förändra och förbättra.
851 personer avgav ett eget löfte eller anslöt sig till någon annans löfte på Change Days webbplats. Flest löften kom från Jönköping, Stockholm, Göteborg och Malmö. Den största gruppen som deltog var läkare.
I år har hittills 468 löften kommit in.
En del löften handlar, liksom Damien Rolands, om att sätta sig in i patientens perspektiv. En barnläkare bestämde sig till exempel för att testa barnens mediciner för att ta reda på hur de smakar. Andra löften är mer generella.
»Jag lovar att aldrig någonsin sluta reagera på orättvisor i vården, oavsett om det gäller mina patienter eller mina kollegor«, skriver till exempel läkaren Madeleine Liljegren, som är ordförande i Sylf Stockholm.
Sveriges yngre läkares förening, Sylf, stöttar rörelsen och driver en kampanj för att få så många som möjligt att delta. Målet är att det ska komma in minst hundra löften från svenska underläkare.
– Vi tror att det finns mycket förändringskraft hos svensk hälso- och sjukvård. Det finns många goda exempel. Många saker görs i det lilla, säger Sylfs andre vice ordförande Pär Höglund.
För att löftena inte ska rinna ut i sanden föreslår Pär Höglund att man ger ett så konkret löfte som möjligt. Sylf planerar även att lyfta fram goda exempel som fötts ur Change Day under året.
I år har Pär Höglund lovat att han ska agera om han ser fall av diskriminering på kliniken där han arbetar.
Förra året var hans löfte mer lättsamt: Att samla ihop ett lag med läkare till Almedalsveckans fotbollsturnering och utmana andra att göra detsamma under parollen »sitta är det nya röka«.
Höll du det löftet?
– Ja, jag såg till att vi hade ett lag. Vi utmanade även fysioterapeuterna, men de lyckades inte få ett lag på banan det året.
Här är några exempel på löften:
Jag lovar att använda min röst för att den professionella yrkeskunskapen ska utvecklas och användas rätt. Heidi Stensmyren, ordförande, Sveriges läkarförbund
Jag lovar att bli bättre på att förklara för patienter och annan vårdpersonal varför åtgärder ordineras.
Jonas Ålebring, förste vice ordförande, Sylf
Jag lovar att med stort engagemang och passion försöka bidra till fortsatt kvalitetsutveckling för en god hälsa och sjukvård för kronobergarna.
Ingeborg Franzen, utvecklingsdirektör, Region Kronoberg
Jag lovar att aldrig glömma varför jag är läkare.
Margareta Danelius, chefläkare, Ersta sjukhus
Jag lovar att fortsätta verka för utländska läkares intresse i Sverige genom att synliggöra deras kunskap och deras behov. Fler praktikplatser behövs – vill du ställa upp som handledare?
Joanna Ahlkvist, chefredaktör, Moderna Läkare
Jag lovar att bli bättre på att involvera patienter i förbättringsarbetet på vår klinik.
Björn Hansell, ST-läkare och utvecklingsläkare, medicinkliniken i Arvika
Jag lovar att arbeta för att införa ett rondsystem som inkluderar patienterna i stället för att exkludera dem på våra avdelningar.
Maria Joelsson, läkare, Norrbottens läns landsting
Att vård efter behov ska vägleda mig i alla beslut jag fattar.
Lena Hallengren, riksdagsledamot (S)
Att sätta AT-tentan i höst.
Anonym
Jag lovar att alltid ha mamma-perspektivet när jag jobbar. Hur skulle jag vilja att min mamma blev behandlad? Mia Fahlén, överläkare, Capio St Göran
Jag lovar att aldrig sluta vara nyfiken på hur vi kan göra saker enklare och bättre.
Lena Malmström, enhetschef, Skånevård Kryh
Jag lovar att förbättra den kliniska utbildningen på Akademiska sjukhuset med bättre verktyg och kunskap för läkare kring pedagogik.
Maria Ehlin Kolk, AT-läkare med inriktning pedagogik
Change Day i Sverige
Initiativ till en svensk Change Day togs hösten 2013 av Qulturum i Landstinget i Jönköpings län, Jönköping Academy och Vinnvård.