På tisdag den 12 maj har Fikru Maru suttit häktad i exakt två år.

Elin Karlsson är ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse och andra vice ordförande i Sjukhusläkarna. Hon har engagerat sig i Fikru Marus fall och kommer att hålla ett tal under manifestationen.

– Jag tycker det är viktigt att vi uppmärksammar att en kollega har suttit frihetsberövad två år utan rättslig prövning. Det är viktigt att vi från Sverige trycker på så att UD via sina diplomatiska kanaler gör allt för att fallet antingen avskrivs eller att rättegången blir av så fallet kan avslutas.

Vad kommer du säga under ditt tal?

– Jag kommer uttala vårt stöd från Läkarförbundet och Sjukhusläkarna. Och, som sagt, försöka hjälpa till att väcka uppmärksamhet. Det är på intet sätt ok att under två års tid sitta fängslad under vidriga förhållanden utan att ha fått någon som helst prövning.

Förutom Elin Karlsson kommer bland annat Fikru Marus dotter Emy Maru, som är den drivande kraften bakom manifestationen, och Marus advokat Hans Bagner att hålla tal.

Fikru Maru greps i Etiopien den 12 maj 2013, där han befann sig för att arbeta på ett hjärtsjukhus som han själv grundat. Han misstänks för delaktighet i en stor muthärva runt den etiopiske tullministern, men säger själv att han är oskyldig. 

I mars i år inleddes rättegången. Fikru Marus familj lämnade in en begäran om att målet ska läggas ned, men beslutet om åtalet ska läggas ned har skjutits fram två gånger. Parterna har kallats till ett nytt möte på tisdag den 12 maj.

Läkarförbundet stödjer även en namninsamling för Mikru Maru och uppmanar sina medlemmar att skriva under den. Elin Karlsson riktar dock viss självkritik mot läkarfackets agerande. 

– Det har tagit ett tag innan vi har uppmärksammat fallet ordentligt och satt oss in i det. Jag kan tycka att vi har varit lite sent ute.

Manifestationen hålls klockan 17–19 på Sergels torg i Stockholm. 

Läs mer om fallet:

Beslut om Fikru Maru skjuts upp igen

Besked om Fikru Maru dröjer

Fallet Mikru Maru togs upp i riksdagen

Läkarförbundet agerar för den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien

UD träffar fängslad läkares familj

Fängslad svensk läkare uppmärksammas med manifestation i Stockholm

Fängslade läkaren i Etiopoien togs upp vid statsministerbesök