»Dörren till avdelningen på barnsjukhuset öppnades, fyra personer i svarta skinnjackor steg in. De radade upp sig med armarna i kors och deras klädsel och attityd lyste lång väg. Det fanns inte en chans att missa att de var poliser. Det blev alldeles tyst i korridoren på barn-IVA«.

Så börjar narkosläkaren Viveka Lindéns sommarprogram. Måndagen den 2 mars 2009, när poliserna klev in på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, förändrades hennes liv drastiskt. Hon anklagades för att ha dödat ett barn och blev omskriven som »barnläkaren«. Sedan följde nästan tre års kamp för att rentvå sig. Till slut friades hon från alla misstankar av en enig rätt.

Programmet kommer förutom brottsmisstanken som präglat de senaste åren av hennes liv, bland annat handla om hennes kärlek till läkaryrket och hur det är att arbeta på ett provisoriskt fältsjukhus i ett krigsdrabbat Somalia.

Lyssnarnas Sommar är öppet för alla som vill delta. Man anmäler sig genom att ringa och spela in början av sitt program. Därefter väljer redaktionen ut åtta bidrag som lyssnarna nu kan rösta på. Årets sommarvärdar presenteras den 3 juni.

Här kan du lyssna på ett utdrag från programmet. 

Läs mer:

Fallet på Astrid Lindgrens barnsjukhus – samlingsida