Enligt tidningen Sjukhusläkaren har domstolen lämnat över ärendet till det etiopiska parlamentet som ska ta ställning till om målet mot Fikru Maru kan läggas ned.

Marus svenske advokat Hans Bagner tycker att agerandet är märkligt.

– De hade nog inte haft någon anledning att ställa frågan om de tänkt fälla honom, det hade de väl sannolikt haft rätt att göra, men domstolen vågar tydligen inte ta ställning till att fria honom, säger han till tidningen Sjukhusläkaren.

Den 20 juli ska Fikru Maru få besked, enligt Sjukhusläkaren. 

Nyligen skrev den fängslade läkaren ett brev till statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S), där han vädjar om hjälp. 

Fikru Maru greps i Etiopien den 12 maj 2013, där han befann sig för att arbeta på ett hjärtsjukhus som han själv grundat. Han misstänks för delaktighet i en stor muthärva runt den etiopiske tullministern, men säger själv att han är oskyldig.