I maj hölls en manifestation för den fängslade läkaren Fikru Maru på Sergels torg i Stockholm.

Foto: Marie Ström

I morgon, fredagen den 19 juni, väntar den svenske läkaren Fikru Maru återigen på besked om vad som ska hända med honom. Han har suttit häktad i Cality-fängelset i Etiopien i över två år. Sedan rättegången inleddes i början av mars i år har processen stannat av. Förhandlingarna har skjutits upp gång på gång.

I ett brev till Stefan Löfven och Margot Wallström skriver Fikru Maru att han är trött och mår dåligt. Han tackar för arbetet och engagemanget i hans fall och skriver att han hört att ett aktivt arbete pågår för att han ska få en rättssäker prövning.

Samtidigt vädjar han om hjälp att bli fri, och riktar kritik mot regeringen:

»Hur många gånger ska Etiopien öppet bryta mot lagliga förbindelser och behandla er landsman på detta omänskliga sätt? Hur lång ska det gå förrän Ni säger ifrån? Att Etiopiens rättsväsende beter sig på ett orättvist och grymt sätt är inget nytt, men att Sverige, ett av världens starkaste länder som främjar demokrati världen över, inte kan stå för en svensks demokratiska och inte minst mänskliga rättigheter, är obegripligt för mig«.

Den 3 juni sa Margot Wallström, i ett svar på en fråga från riksdagsledamoten Desirée Pethrus (KD), att det är beklagligt att de senaste förhandlingarna sköts upp. Hon berättade även att den svenska ambassaden kommer att vara på plats den 19 juni.

Fikru Marus dotter, läkaren Emy Maru, åker också till Etiopien, enligt tidningen Sjukhusläkaren. Blir det inget besked nu, kan det dröja innan Fikru Marus rättegång fortsätter eftersom domstolen därefter går på en lång ledighet.

Läkarförbundet arbetar också för att den svenske läkaren ska få en rättssäker process. Förbundet har skrivit till Utrikesdepartementet och World Medical Association i Etiopien.