Det var i onsdags, den 1 juli, som tungt beväpnade soldater steg i på sjukhuset. De spärrade av byggnaden, sköt i luften, misshandlade tre anställda och grep tre patienter.

Den medicinska personalen som försökte fortsätta vården av de tre patienterna utsattes för vapenhot. Efter en timme lämnade soldaterna traumacentret.

– Vi är djupt chockerade över det skedda. Sedan vi öppnade traumacentret i Kunduz år 2011 har det varit en säker plats där alla patienter kan få gratis sjukvård. Denna allvarliga incident sätter livet på spel för tusentals människor som måste kunna lita på att de kan få akutvård hos oss, säger Bart Jansson som är operativt ansvarig för organisationens insatser.

Traumacentret har stängts tillfälligt på grund av händelsen. Centret är, enligt Läkare utan gränser, det enda stället i nordöstra Afghanistan där patienter kan få traumavård. Trots pågående konflikter, har personalen tidigare kunnat arbeta där utan problem eftersom konfliktens parter stöttat organisationens arbete.

Läkare utan gränser har nu begärt att få en bekräftelse från myndigheterna i Afghanistan om att sjukvårdsinsatserna respekteras.