Läkare Utan Gränser har, tillsammans med WHO, det norska folkhälsoinstitutet och guineanska myndigheter, deltagit i studien av vaccinet VSV-ZEBOV, skriver organisationen i ett pressmeddelande. Studien inleddes i mars i år och fokuserar på personer i ebolapatienters närhet och på sjukvårdspersonal. Läkare utan gränser har bland annat vaccinerat 1 200 sjuksköterskor, läkare och andra som deltar i arbetet mot ebola.

Enligt en artikel i Lancet ger vaccinet ett hundraprocentigt skydd mot sjukdomen, uppger Läkare utan gränser.

– För första gången någonsin har vi fått bevis på att ett vaccin är effektivt mot ebola. Alltför många människor har avlidit i denna extremt dödliga sjukdom och det har varit oerhört frustrerande för vårdpersonalen att maktlöst se på. Nu behövs mer data för att se hur effektivt detta förebyggande verktyg verkligen är, men det är ett unikt genombrott. Vissa frågetecken kvarstår, som till exempel hur snabbt en vaccinerad person blir skyddad och hur länge effekten varar, säger läkaren Bertrand Draguez, som leder organisationens arbete med att ta fram nya verktyg i kampen mot ebola.