Fyra bekräftade fall har hittills rapporterats från Skottland. I Sverige har minst en person drabbats, men tre fall är under utredning. Ingen uppges vara allvarligt sjuk.

Det var i måndags som Folkhälsomyndigheten gick ut med rekommendationen att samtliga svenska lägerdeltagare – cirka 1 900 personer – skulle uppsöka vård för att få antibiotika, på grund av de allvarliga följder som en meningokocksjukdom kan få. Ett beslut som fattades tillsammans med landets smittskyddsenheter.

Men nu avslutas alltså insatsen eftersom risken att insjukna bedöms som mycket liten. 

– Vi tror att vi gemensamt har lyckats minimera risken för fler fall. Vi tackar både vården och scouterna för ett mycket gott samarbete i den här stora och unika insatsen som genomfördes under kort tid, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.