– Jag är mycket nöjd – det är ett sådant här beslut som vi kämpat för i flera år, säger Simone Granberg, talesperson för Doroteaupproret.

Ett nytt tioårigt grundavtal mellan kommunen och landstinget bygger på att all verksamhet med legitimerad vårdpersonal samlas till gemensamma lokaler och att en enhet med åtta vårdplatser ska vara uppbyggd till första kvartalet 2016.

Landstinget blir huvudman för verksamheten med både observations- och korttidsplatser, men Dorotea kommun förbinder sig att finansiera och nyttja fyra av platserna.

– Det blir nästan en återgång till hur det fungerade tidigare. I praktiken har vi saknat vårdplatser under de senaste åren. De två platser som landstinget köpt av oss har inte använts på grund av bemanningsproblem. Nu kommer vi att samverka med landstinget för att klara rekryteringsfrågorna, säger Doroteas kommunalråd Mats-Erik Westerlund (DKL).

Doroteaupproret avslutade ockupationen redan i våras. Enligt Simone Granberg har de folkliga protesterna till slut gett resultat.

– Det är klart att det tagit lång tid och att man kan vara kritisk mot det, men landstinget ska ändå ha en eloge för att man tänkt i nya banor. I längden fungerar det inte att gå emot ett så tydligt utslag om att återupprätta sjukstugan som folkomröstningen gav, säger hon.

I det nya avtalet regleras också att Dorotea ska ingå i en gemensam läkarjour med landstingets övriga hälsocentraler.

Läs tidigare artiklar:

Ockupationen i Dorotea nu olovlig

Stor ja-majoritet räcker inte

Frågan för folkomröstningen formulerad

Strid om folkomröstningsfrågan i Västerbotten

Väljarna avgör om Dorotea får tillbaka sin sjukstuga

Doroteaupprorets ockupanter på väg att köras ut ur sjukstugan