Arbetsgivarna måste ge Läkarförbundet en mer aktiv roll vid utlandsrekrytering för att undvika problem som med rekryteringsföretaget Doxbridge.

Det framför Joel Hellstrand, internationell samordnare på Läkarförbundet, i en intervju med P4 Norrbotten.

– Vi vill att arbetsgivaren ska kontakta oss när det sker en utlandsrekrytering så att vi har möjlighet och träffa de här individerna för att berätta om svensk arbetsmarknad, kollektivavtal och villkor, säger Joel Hellstrand till P4 Norrbotten.

Han är i efterhand självkritisk till hur Läkarförbundet hanterat informationen kring Doxbridge, som förutom ersättning från landstingen i Norrbotten och Kalmar län även debiterat de utländska läkare som fått jobb.

Förbundet hade i ett tidigt skede kontakt med det europeiska arbetsförmedlingsnätverket Eures för att stoppa avtalen.

– Vi kanske var naiva, men vi trodde då i alla fall att eftersom man avslutade samarbetet med Arbetsförmedlingen så skulle inte den här verksamheten kunna fortgå, säger Joel Hellstrand till P4 Norrbotten.

Doxbridgeavtalet har även blivit polissak med en förundersökning om huruvida lagstiftningen kring ocker går att tillämpa. Bakom anmälan står, enligt Norrländska socialdemokraten, tre spanska läkare som skrivit avtal med Doxbridge om tjänstgöring i Norrbotten.

Läs mer:

Läkarförbundet varnar för rekryteringsavtal