Premiärkväll för den nya motionssatsningen var i måndags, den 28 september. Målet är att förebygga sjukdomar, förklarar initiativtagaren Hans Boberg. Han är distriktsläkare i Hoting och vd för Nya Närvården, en privatägd vårdorganisation som driver tre vårdcentraler i jämtländska Hoting, Strömsund och Hammerdal.

– Förhoppningsvis kan det på sikt leda till att vi får färre akutpatienter med välfärdssjukdomar, säger han. Vi har nu en situation där välfärdssjukdomarna är större än svälten i världen. Då är det naturligt att som vårdcentral också vända sig till allmänheten. Människor lyssnar mer om sådan information kommer direkt från vårdgivaren.

Tre kvällar i veckan, på fast tid och plats, inbjuds alla som vill i respektive samhälle till motionspass. Passet varar i 45 minuter och kan bestå av vilken motionsform som helst, individuell eller i grupp. Enda kravet är en pulsökning så att man blir varm.

På premiärkvällen i måndags deltog sammanlagt drygt 30 personer, berättar Hans Boberg:

– De flesta promenerade, men det fanns också de som sprang eller tränade på ett utegym. Vid samlingen efter passet sade alla att de kände sig inspirerade och tyckte det var ett bra initiativ.

Två av de tre veckopassen, på måndagar och torsdagar, leds av personal från vårdcentralerna. Av Nya Närvårdens 24 anställda – varav sju är läkare – är ett tiotal engagerade i motionsverksamheten. De gör det på sin fritid, men det var inte svårt att få ihop frivilliga:

– Alla är medvetna om vikten av prevention. Dessutom är det många av våra anställda som motionerar privat, säger Hans Boberg som själv har åkt tretton Vasalopp.