Enligt Läkare utan gränser har IHFFC erbjudit USA:s och Afghanistans regeringar att göra en oberoende utredning för att ta reda på hur det kom sig att sjukhuset i Kunduz blev målet för upprepade bombningar. Nu inväntar kommissionen svar från länderna.

– Ursäkter och kondoleanser räcker inte. Vi vet fortfarande inte varför ett välkänt sjukhus fullt av patienter och personal bombades vid upprepade tillfällen i mer än en timmes tid. Vi måste få veta vad som hände och varför, säger Läkare utan gränsers internationella ordförande Joanne Liu i ett pressmeddelande.

Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser, kallar erbjudandet från IHFFC för ett viktigt steg i rätt riktning.

– Vi måste få reda på varför våra kollegor och patienter bombades till döds. Det är avgörande för att vi ska kunna fortsätta med vårt livsviktiga arbete i konflikter, säger han.

Sjukhuset i Kunduz har varit stängt sedan bombningarna den 3 oktober.

Läs mer:

Läkare utan gränser kräver utredning efter sjukhusbombning

Läkare utan gränser vill att kommission utreder sjukhusbombning