Barnmorskan hade sökt anställning på tre kvinnokliniker inom Jönköpings län. Efter att ha förklarat att hon på grund av sin kristna tro inte kunde utföra aborter meddelade arbetsgivarna att anställning inte kunde bli aktuell. Barnmorskan anmälde händelserna till diskrimineringsombudsmannen (DO) som dock förra året kom fram till att det inte handlade om diskriminering. Barnmorskan väckte då talan vid Jönköpings tingrätt och stämde Region Jönköping med krav på skadestånd och ersättning för utebliven anställning, totalt 250 000 kronor.

I dag meddelade tingsrätten domen.

»Tingsrätten bedömer vidare att villkoret att en barnmorska ska kunna utföra aborter är både lämpligt och nödvändigt. Tingsrätten anser därför inte att barnmorskan diskriminerats«, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande. Barnmorskan får därför inte heller något skadestånd eller någon ersättning.

Ett liknande fall pågår i Sörmland.

Läs tidigare:

DO: Barnmorskan inte diskriminerad

Läkarförbundet: Nej till samvetsfrihet