– Jag kommer att ta upp Fikru Marus situation personligen med Stefan Löfven och hoppas få möjlighet till det i början av nästa år. Vi kommer även att skriva till regeringskansliet för att klargöra vår syn på ärendet, säger Eva Lindberg, regionråd i RGävleborg.

– Det är orimligt att processen är så oerhört långsam. Kan man inte få igång en ordentlig rättegång, så måste anklagelserna släppas och Fikru Maru friges.

Sedan i maj 2013 är Fikru Maru fängslad i Etiopien som misstänkt i en liten del i en större korruptionshärva. Han är svensk medborgare och har som kardiolog försökt bygga upp etiopisk hjärtsjukvård.

Under hösten har det funnits ett hopp om att de brottsmisstänka i utredningen ska delas in i olika grupper. Men förhoppningarna om att det skulle leda till en snabbare rättegång för Fikru Maru finns inte längre.

– Det är samma procedur som vi upplevt under en längre tid med nya domstolsdatum som inte leder någonstans. UD har lovat att skicka någon representant från Stockholm för att diskutera saken med etiopiska myndigheter, säger Fikru Marus advokat Hans Bagner.

Fikru Maru har en anställning vid Hudiksvalls sjukhus och kollegan Margareta Sidenvall, gynekolog och även aktiv regionpolitiker för KD, har tidigare upplevt ett svalt intresse från arbetsgivaren att agera.

– Att man nu visar intresse för Fikru Marus situation är bra och ett skifte jämfört med den tidigare politiken, då jag till och med förhindrades att diskutera saken i fullmäktige, säger Margareta Sidenvall.

Hon är aktiv i den aktionsgrupp som arbetar för Fikru Marus frigivande och har under hösten besökt Etiopien.

– Det framstår allt tydligare att Fikru Maru är offer för mäktiga intressen som vill att processen bara drar ut på tiden. Därför är det så viktigt att den svenska regeringen agerar, och det tycker vi inte att man gör tillräckligt tydligt.

– Vi får alltid samma svar från UD; att man dels följer ärendet noga, dels inte kan lägga sig i ett annat lands rättsprocess. I Etiopien fick jag möjlighet att tala med Sveriges ambassadör, och det känns inte direkt upplyftande att höra honom beskriva rättsprocessen som logisk men långsam, säger Margareta Sidenvall.

I ett brev till Region Gävleborg skriver Fikru Maru att han upplever de oändliga uppskjutningar som sker i domstolen som det värsta och att det »tar verkligen kål på mig«. Han uttrycker också förvåning över att Sverige inte kunnat göra mer och beskriver rättsprocessen som laglös.

Läs tidigare artiklar:

Statsministern pressas om fallet Fikru Maru

Fängslade kardiologen Fikru Maru skriver till statsministern: »Jag vädjar, ännu en gång, hjälp mig fri«

Fikru Marus fall lyfts över till parlamentet

Manifestation för Fikru Maru

Besked om Fikru Maru dröjer

Fallet Mikru Maru togs upp i riksdagen

Läkarförbundet agerar för den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien

UD träffar fängslad läkares familj

Fängslad svensk läkare uppmärksammas med manifestation i Stockholm

Fängslade läkaren i Etiopoien togs upp vid statsministerbesök