Landsting kan inte vägra att ta emot kontant betalning av patientavgifter, det klargjordes i en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen i september 2015.

Nu riktar JO kritik mot att Region Östergötland utelämnade just kontanter som alternativ i sin information kring betalning av patientavgifter. I stället uppmanades patienterna att betala med kort eller via faktura.

Regionen menar dock att de patienter som insisterat på att betala kontant har fått den möjligheten, men att »kontanthantering utgör en belastning« och att man därför väljer att framhålla andra betalsätt.

Enligt JO finns det inte något hinder för ett landsting att informera om en önskan om att patientavgiften betalas på annat sätt än med kontanter, men att det fortfarande ska vara tydligt som alternativ.

JO skriver också att regionen, då den uppmärksammats på bristerna i informationen, i de nya formuleringarna ändå inte varit tydliga nog om att kontant betalning är möjlig. I stället har uppgifterna i informationen varit »ofullständiga och missvisande«, enligt JO som därför riktar kritik mot regionen.