De offentligt drivna vårdcentralerna i Region Jönköping, Bra liv, står för tre fjärdedelar av landstingets primärvård. Nu har Bra liv startat en ny enhet kallad »Bra liv nära« som erbjuder läkarbesök via videolänk som ett alternativ till besök på vårdcentralen eller telefonkontakt.

– Vi är övertygade om att det finns ett glapp mellan telefonsamtal och fysiska möten där detta kan fylla en del, säger Ulf Österstad, distriktsläkare och verksamhetschef för Bra liv nära.

I princip kan alla som är folkbokförda i landstinget via en app och genom att identifiera sig med Bank-id komma i kontakt med en läkare, i praktiken än så länge Ulf Österstad själv, men från nästa vecka tar ytterligare två läkare emot.

– Vi kommer att växla upp långsamt. Vi vet inte vart det tar vägen. Det vi önskar är att det ska växa långsamt och bli en naturlig del. Det är tänkt för patienter som vill ta lite mer ansvar för sin vård och vara lite mer aktiva, ladda ner appen, mata in uppgifter, skicka bilder, välja tid, säger Ulf Österstad.

Tekniskt sett är den nya tjänsten ett samarbete med Kry, en plattformsleverantör som i våras startade ett privat pilotprojekt under devisen Sveriges första digitala vårdcentral. Men det är först nu som tjänsten är kopplad till vårdcentraler och offentligt finansierad vård.

Läs tidigare artikel:

Han tar emot sina patienter via videolänk