Som Läkartidningen rapporterat fick Linköpings universitet förra våren en anonym anmälan om forskningsfusk riktat mot en forskare i regenerativ medicin. Enligt anmälan ska försök med transplantationer av syntetisk hornhinna ha gjorts på människor utan föregående tester på djur. Dokumentation ska också ha varit bristande och materialet inte avsett för humant bruk. Man ska ha valt att utföra operationerna i länder där etikkraven är mindre stränga för att snabbare kunna visa resultat och söka nya anslag.
Efter anmälan tillsatte dekanus vid medicinska fakulteten en oberoende expertgrupp bestående av professorer från Karolinska institutet och Umeå universitet. Gruppen riktar nu i ett yttrande kritik på ett antal punkter. Bland annat har materialet flera gånger under projektets gång ändrats utan att detta har anmälts till Läkemedelsverket, vilket strider mot regelverket.
– Utredningen visar att det skulle kunna finnas grund för att rikta kritik mot forskargruppens agerande, säger Johan D Söderholm, dekanus för medicinska fakulteten i ett uttalande.
Den utpekade forskaren tillbakavisar kritiken och anser att yttrandet är otydligt och inte tagit hänsyn till allt utredningsmaterial. Forskaren påpekar också att etiknämnden i Ukraina, där operationerna gjordes, hade godkänt studien.
Eftersom en ny anmälan med nytt material inkommit den senaste veckan har expertgruppen fått i uppdrag att komplettera sin utredning. Beslut i ärendet väntas vid medicinska fakultetens nästa styrelsemöte den 3 mars. Det slutgiltiga beslutet i oredlighetsfrågan fattas i vanlig ordning av universitetets rektor.
Nyheter
Det blir politikerna – inte tjänstemännen – som kommer att avgöra om Kry får ta över sjukvårdsrådgivningen 1177 i Stockholm. Kry har köpt det bolag som bemannar tjänsten och affären har fått kritik.
Människor & möten
Janaki Brolin inledde sin läkarkarriär som volontärläkare i Sierra Leone. Där fick hon perspektiv på tillvaron och sitt jobb som läkare, som hon nu reflekterar över i sin podd »Tukul story from Sierra Leone«.
Recension
Utifrån den breda målgrupp författaren och förlaget har valt, är texternas omfattning omsorgsfullt avvägda och ger en god introduktion till det breda och tvärvetenskapliga ämne som vårdhygien utgör. Boken är ett välkommet tillskott till litteraturen på området och dess format skulle passa utmärkt till exempelvis en kortare kurs på läkarprogrammet, skriver Jon Edman Wallér i en recension av boken Vårdhygien.
Nyheter
I Stockholm har läkarföreningen omförhandlat löneavtalet för läkare före legitimation, den så kallade AT-trappan. Sylf Stockholms ordförande Gabriella Schanning hoppas att den procentuella ökningen i AT-trappan kan ge löneförhandlingarna i resten av landet en skjuts.
Rapport
I nya riktlinjer från Europeiska kardiologföreningen gällande akut koronart syndrom utan ST-höjning framhålls vikten av att väga den ischemiska risken mot blödningsrisken vid val av behandlingsstrategi.
Medicinsk kommentar
Europeiska kardiologföreningens nya riktlinjer för patienter med akut kranskärlssjukdom utan ST-höjning är värdefulla, men inte problemfria. Det är nu viktigt att arbetet med de nationella riktlinjerna återupptas.
Debatt
Vård i bukläge är nu en vanlig åtgärd för ett stort antal patienter, inte minst inom intensivvården. HLR-rådet gav i juni 2020 ut med nya riktlinjer för denna situation, och deras rekommendation är förvånansvärt kategorisk: »komprimera ej i bukläge«, skriver Marcus Lindahl och Daniel Huber.
Krönika
»Också onkologen har denna andra våg fått ett beting med pass att fylla och jag har anmält mig frivillig.« Linda Willén skriver om en ny erfarenhet – en arbetsvecka på covidavdelning.(1 kommentar)
Nyheter
På nya Ersta sjukhus i Stockholm var planen att ersätta läkarnas fasta arbetsplatser med flexibla arbetsstationer i ett kontorslandskap. Men läkargruppen protesterade och sjukhusledningen lyssnade. »Nu upplever vi att vi bygger det här sjukhuset tillsammans«, säger läkarnas fackliga ombud Fredrik Wogensen.(2 kommentar)
Nyheter
På grund av en uppgradering av produktionsanläggningarna hos läkemedelsbolaget Pfizer kommer leveranserna av deras vaccin mot covid-19 att minska. Det innebär att Sverige kommer att få färre vaccindoser under de kommande fyra veckorna, rapporterar TT.
Recension
På ett underhållande sätt beskrivs anestesi- och intensivvårdsspecialiteten såväl till sin natur, vilket ofta är svårt att sätta sig in i för lekmän, som till svårigheterna under tidig utveckling av specialiteten, skriver Sten Lindahl om boken »Kan man få ett glas vatten?«.
Nyheter
Fysiska salstentor har kritiserats ur ett smittskyddsperspektiv under pandemin. På fredagen skriver 154 studenter – de flesta läkarstudenter – en salstenta i Göteborg. Smittskyddsläkaren Leif Dotevall kallar det »djupt olämpligt«.
Debatt
När man summerar det smått overkliga året 2020, där en global pandemi tog Sverige och svensk sjukvård på sängen, har en central del i pandemibekämpningen handlat om diagnostik, skriver Ingvar Eliasson, Region Skåne.
Nyheter
Regeringen vill satsa 100 miljoner kronor på forskning som följer upp den pågående massvaccinationen mot covid-19. »Vi behöver mer kunskap«, säger forskningsminister Matilda Ernkrans (S) till TT.
Översikt
Trots en låg andel cannabisbrukare är den svenska restriktiva hållningen i cannabisfrågan ifrågasatt. Men i samtliga länder som legaliserat cannabis fortgår en omfattande illegal försäljning, och försäljningen till minderåriga har ej stävjats. (4 kommentar)
Nyheter
Regeringen ska teckna ett tillfälligt avtal som täcker eventuella skador av vaccin mot covid-19 som ännu inte omfattas av läkemedelsförsäkringen. Avtalet ska gälla till dess en ny lag finns på plats.
Nyheter
Sjukhuset som anställt den läkare som är ansvarig för den privata läkarklinik som uppges ha utfärdat falska coronaintyg, inleder en utredning av läkaren. Sjukhuset vill bland annat veta om något liknande skett där.
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok