Världsläkarorganisationen WMA:s president Sir Michael Marmot sa i ett uttalande att det generellt är i linje med WMA:s policy att läkare protesterar och vidtar stridsåtgärder för att förbättra arbetsvillkor som också kan påverka patientsäkerheten.

»I det här fallet är det uppenbart att patientsäkerheten blir lidande i det långa loppet om regeringens förslag om ändrade arbetstider för underläkare går igenom«, sa han och uppmanade den brittiska regeringen att återupprätta förtroendet mellan regeringen och läkarna och påpekade att detta är nödvändigt för patienternas bästa.

Även Sveriges yngre läkares förening (Sylf) uttryckte sitt stöd för strejken. På Facebook hänvisade Sylf till ett ställningstagande från de europeiska underläkarnas organisation, European Junior Doctors (EJD). På sin webbplats skriver EJD bland annat att de uppmanar den brittiska regeringen att stoppa sina planer. EJD avslutar med att skriva att »EJD stöder underläkarna i England och i alla nödvändiga åtgärder, även stridsåtgärder, för att uppnå ett avtal som är bra för patienterna, rättvist för underläkarna och bra för NHS« (National Health Service, red anm).

Strejken varade ett dygn. Om en lösning uteblir är ytterligare två strejktillfällen planerade – den 26–28 januari och den 10 februari. 

Tidigare artikel:

Brittiska läkare ut i strejk