I onsdags visades andra delen i SVT:s dokumentär »Experimenten« om den tidigare fuskanklagade forskaren Paolo Macchiarini vid Karolinska institutet. Huvuddelen av avsnittet beskrev Macchiarinis verksamhet i ryska Krasnodar. Bland annat visades hur en rysk kvinna som inte var livshotande sjuk fick en konstgjord luftstrupe inopererad. Trots en reoperation kunde kvinnans liv inte räddas och hon avled efter drygt två år. 

Det är omständigheterna kring de operationerna som KI nu tar avstånd från.

»Detaljerna kring de operationer i Ryssland som av SVT beskrevs i dokumentären i onsdags har hittills varit helt okända för KI. Det agerande och de förutsättningar för operationen som visas i programmet är oacceptabelt och något som Karolinska Institutet tar bestämt avstånd från«, säger KI via sin pressekreterare till Läkartidningen.

KI kommenterar även saken på sin internwebb. Där skriver man att Macchiarinis uppdrag vid Kuban State University i Krasnodar är en bisyssla som KI tidigare har godkänt, men inte förrän nu känt till detaljerna kring. KI kommer att granska dessa uppgifter för att se om man på något sätt brustit i sin kontroll, skriver man. 

»Vi tillåter inte bisysslor som är förtroendeskadliga för KI och så som Macchiarinis verksamhet i Ryssland beskrivs i programmet hade en sådan bisyssla sannolikt inte godkänts.«

Senaste artiklarna i Läkartidningen:

Om forskning, kärlek och svek

Lärosäten bekräftar felaktigheter i Macchiarinis CV

Stark kritik från sakkunnig i Macchiarini-utredningen

Läs alla tidigare artiklar under rubriken  Oredlighetsärendet på KI